Co wybrać?

                  Wybór każdego sosu z oferty Ostrych Dziejów powinien być świadomy, bo kuchnia to nie loteria. W szczególności, gdy mamy do czynienia z produktami, w których główne role odgrywają papryczki z piekła rodem.

                   Specjalnie dla Was stworzyliśmy sosy w dwóch stylach. Pierwszy z nich to klasyczne, charakteryzujące się świeżością i intensywnym aromatem soczystych owoców i ostrych papryczek tradycyjne sosy gotowane. Druga propozycja to ostrzejsze dzięki większej zawartości papryczek (od 65% do nawet ponad 80% składu), bardziej agresywne w swej formie, wytrawne sosy fermentowane, które z uwagi na długi proces fermentacji, są produktami sezonowymi i dość szybko znikają z naszych półek. Każdy z tych styli podzieliliśmy na kilka poziomów ostrości. 

  • Jeśli dopiero wkraczacie na ostrodziejową ścieżkę piekielnych smaków, bądź lubicie ostrość wyrazistą, ale umiarkowaną zarazem – idealnym wyborem będą sosy na bazie różnych odmian papryczek Habanero.
  • Jeśli natomiast jesteście wielbicielami pikantności na wyższym, ognistym poziomie – polecamy Wam sosy na bazie Mixu Super Hot, w skład którego wchodzą jedne z najostrzejszych papryczek na świecie, takie jak Carolina Raper, Trinidad Moruga Scorpion, Ghost Pepper / Bhut Jolokia.
  • Na prośbę tych, dla których Mix Super Hots to za mało, stworzyliśmy coś specjalnego. Sosy na bazie samej królowej ostrych papryczek – Carolina Reaper. „Sześciogwiazdkowa” (tak ochrzcili ją miłośnicy Ostrych Dziejów) seria, to najwyższy poziom ostrości spośród naszych sosów. Edycja początkowo stworzona jako limitowana, na stałe zagościła w naszej ofercie, ponownie na życzenie klientów. Bezkompromisowa ostrość oparta wyłącznie na świeżych Carolinach, dla każdego stanowić będzie prawdziwie piekielne wyzwanie.
  • Najnowsza seria to Ostrość zarezerwowana tylko dla sosów gotowanych – my tę edycję określamy jako lekko pikantną. Długo wstrzymywaliśmy się wprowadzeniem tak niskiego poziomu ostrości. Ugięliśmy się jednak pod naporem próśb naszych klientów, którzy docenili smak i naturalność naszych sosów, a jednocześnie wolą pikantność delikatną i subtelną od tej piekielnej. Jalapeno to wciąż seria testowa, jednak to jak dobrze została przyjęta, daje niemałe nadzieje, że zostanie wprowadzona na stałe.

 

           Niezależnie od  tego, który styl, wariant i smak wybierzecie, pamiętajcie, że wszystkie produkty z naszego asortymentu są bardzo ostre, a ich profil cechuje starannie opracowany balans pomiędzy smakiem piekielnych papryczek a innymi dodatkami, z którymi tworzą jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne kompozycje.

 

Na ostro albo wcale!

Pierun. Cwaniak z gromu

Kremowy pikantny sos na bazie mango Alphonso, z dodatkiem świeżej kolendry. Limonkowe wykończenie ze  nutą soli morskiej...

 

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

Noc Kupały. Truskawkowa Pikanteria.

 Soczysty z natury, pikantny z wyboru. Połączenie truskawek, polskiego czosnku huzar oraz dużej ilości octu jabłkowego własnej produkcji...

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

 

Dażbóg. Żar szczytowania.

Myśliwski majstersztyk – połączenie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli. Wszystko okraszone słuszną ilością goździków, cynamonu, przyprawy korzennej i odrobina cukru trzcinowego.

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia...

Swaróg. Piekło Kuźni.

Prawdziwy ananas! Soczysty, słodki a zarazem słony... Jedno jest pewne - ten sos Cię zaskoczy...

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....