Co wybrać?
Wybór każdego sosu z oferty Ostrych Dziejów powinien być świadomy, bo kuchnia to nie loteria. W szczególności, gdy mamy do czynienia z produktami, w których główne role odgrywają papryczki z piekła rodem.
Specjalnie dla Was stworzyliśmy sosy w dwóch stylach. Pierwszy z nich to klasyczne, charakteryzujące się świeżością i intensywnym aromatem soczystych owoców i ostrych papryczek tradycyjne sosy gotowane. Druga propozycja to ostrzejsze dzięki większej zawartości papryczek (od 65% do nawet ponad 80% składu), bardziej agresywne w swej formie, wytrawne sosy fermentowane, które z uwagi na długi proces fermentacji, są produktami sezonowymi i dość szybko znikają z naszych półek. Każdy z tych styli podzieliliśmy na trzy poziomy ostrości.
- Jeśli dopiero wkraczacie na ostrodziejową ścieżkę piekielnych smaków, bądź lubicie ostrość wyrazistą, ale umiarkowaną zarazem – idealnym wyborem będą sosy na bazie różnych odmian papryczek Habanero.
- Jeśli natomiast jesteście wielbicielami pikantności na wyższym, ognistym poziomie – polecamy Wam sosy na bazie Mixu Super Hot, w skład którego wchodzą jedne z najostrzejszych papryczek na świecie, takie jak Carolina Raper, Trinidad Moruga Scorpion, Ghost Pepper / Bhut Jolokia.
- Na prośbę tych, dla których Mix Super Hots to za mało, stworzyliśmy coś specjalnego. Sosy na bazie samej królowej ostrych papryczek – Carolina Reaper. „Sześciogwiazdkowa” (tak ochrzcili ją miłośnicy Ostrych Dziejów) seria, to najwyższy poziom ostrości spośród naszych sosów. Edycja początkowo stworzona jako limitowana, na stałe zagościła w naszej ofercie, ponownie na życzenie klientów. Bezkompromisowa ostrość oparta wyłącznie na świeżych Carolinach, dla każdego stanowić będzie prawdziwie piekielne wyzwanie.
Niezależnie od tego, który styl, wariant i smak wybierzecie, pamiętajcie, że wszystkie produkty z naszego asortymentu są bardzo ostre, a ich profil cechuje starannie opracowany balans pomiędzy smakiem piekielnych papryczek a innymi dodatkami, z którymi tworzą jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne kompozycje.
Na ostro albo wcale!
Od znajomego dostałem na urodziny „Dażbóg” z @OstreDzieje 🔥🔥🔥🕺🦠💥👌👌 pic.twitter.com/MIGsNovf9d
— Redbad 🇵🇱|🇳🇱 🏡 #zostajewdomu (@Redbad_) May 12, 2020
Przyjechały zamówione sosy z @OstreDzieje. Te łagodniejsze na bazie papryczek habanero (350 tys. w skali ostrości) oraz Caroline Reaper (ponad 2mln!!!).
— Fakes Forge (@FakesForge) May 14, 2020
Dziś w kuźni nawet nie rozpalamy w piecu, taki ogień wjechał 🙂
PS dla porównania tabasco to 8tys. w skali Scoville’a. pff... pic.twitter.com/6p22qSMZo0
Musztarda od @OstreDzieje wjechała jak PIEKŁO \m/ :))) Sztos !!! Dziękuję!!! pic.twitter.com/n9cddnoNPT
— Maciej Zielinski 🇮🇹 (@Zielony666) May 7, 2020
Staropolska smażenina z @OstreDzieje 🔥😁
— T. (@takjakbyyyyyyyy) April 12, 2020
Wszystkiego dobrego! pic.twitter.com/Vj4KeeRZGA
Tak zachwalali to i ja się skusiłam na @OstreDzieje Na razie dwa próbowane. Śliwkowy super 😋 Maniek pali 🔥 pic.twitter.com/ddpsBU2ddW
— Marta 🦋 (@onmyoown) April 15, 2020
W związku z tym, że po ponad miesięcznym nieumiarkowaniu w jedzeniu, piciu i nic nie robieniu wyglądam jak Jabba, podjalem drastyczne kroki. Warzywa i kurczak na parze w marynacie z ziół i ostrym sosem od @OstreDzieje Piwo odstawione, zero stresu, zero testosteron. 😰😂 pic.twitter.com/mfqoNJ53pK
— Wojtek PL🏳️ (@hockeygoaliepl) April 15, 2020
Jakby komuś było mało, to mam i żeberka na ostro (marynowane w śliwce od @OstreDzieje)...mówiąc krótko...dupa rośnie...🤷🏻♀️ pic.twitter.com/jIE7ubYFhf
— Kasienka z Marsa (@Kasienka_z_Mars) March 24, 2020
NASZE BESTSELLERY

Pierun. Cwaniak z gromu
Kremowy pikantny sos na bazie mango Alphonso, z dodatkiem świeżej kolendry. Limonkowe wykończenie ze nutą soli morskiej...
W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

Noc Kupały. Truskawkowa Pikanteria.
Soczysty z natury, pikantny z wyboru. Połączenie truskawek, polskiego czosnku huzar oraz dużej ilości octu jabłkowego własnej produkcji...
W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

Dażbóg. Żar szczytowania.
Myśliwski majstersztyk – połączenie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli. Wszystko okraszone słuszną ilością goździków, cynamonu, przyprawy korzennej i odrobina cukru trzcinowego.
W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia...

Swaróg. Piekło Kuźni.
Prawdziwy ananas! Soczysty, słodki a zarazem słony... Jedno jest pewne - ten sos Cię zaskoczy...
W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....