OSTRE DZIEJE

SKĄD WZIĄŁ SIĘ POMYSŁ?

Nasze sosy wiele zawdzięczają plonom polskiej natury, nawet gdy ich baza jest egzotyczna. Zatem niech nawiązują do naszych dziejów; poczynając od ich magicznej, do dziś jeszcze nie w pełni zapisanej karty. Stąd „Swaróg”, „Dażbóg”, „Pierun”; bogowie silnych Słowian zdolnych podbić świat, gdyby ze sobą się nie kłócili, jak zapisał to arabski podróżnik.

Naszą pasją jest komponowanie utworów smakowych oraz kojarzenie ich z wycinkiem polskiej historii, by przypomnieć, że takowa nie tylko uczy życia, ale także smaku. Gdyby chcieć w dwóch słowach zawrzeć przeszłość tej ziemi, to na myśl nasuwają się od razu… Ostre Dzieje.

Ekologia bez frazesów

Nie sprzedajemy ubłoconej marchwi, by dowodzić jej ekologicznej uprawy.„Zwierzęta wypasają się, a człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny” – dowodził francuski prawnik Anthelme Brillat-Savarin w dziele „Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej” (1825 r.). Dobre jedzenie zaczyna się od poszukiwania smaków zdolnych zdemolować mózg, a kończy na celebracji chwil z bliskimi ludźmi.

Pragniemy w tym dopomóc oferując sosy najostrzejsze w tej części Europy. Ich żar i smak powstaje w nasionach własnych upraw. W sercu Borów Tucholskich rośnie  czosnek, wysadzamy dynie i pielęgnujemy 150 sadzonek malin polskich odmian takich, jak: polesie, polonez, glen, laszka.

Pod Włocławkiem, pod okiem rolnika z dziada pradziada nabiera barw papryka.  Z upraw doglądanych naszą pasją powstają składniki autorskich sosów. Zanim ich ostre nuty zabrzmią w gardle, przechodzą bezlitosną kontrolę jakości; ich być albo nie być zależy od kaszubskich gospodyń wiejskich, a nie opłacanych celebrytów kuchni. Dopiero wówczas trafią do Waszej kuchni. 

Etykiety naszych wyrobów nie uwodzą ekosloganami, bo mądrej głowie dość po słowie. Wystarczy zerknąć na skład, by odkryć, że powstały w laboratorium polskiej natury.

OSTRE DZIEJE OD KUCHNI

NASZE BESTSELLERY

Pierun. Cwaniak z gromu

Kremowy pikantny sos na bazie mango Alphonso, z dodatkiem świeżej kolendry. Limonkowe wykończenie ze  nutą soli morskiej...

 

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

Noc Kupały. Truskawkowa Pikanteria.

 Soczysty z natury, pikantny z wyboru. Połączenie truskawek, polskiego czosnku huzar oraz dużej ilości octu jabłkowego własnej produkcji...

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....

 

Dażbóg. Żar szczytowania.

Myśliwski majstersztyk – połączenie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli. Wszystko okraszone słuszną ilością goździków, cynamonu, przyprawy korzennej i odrobina cukru trzcinowego.

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia...

Swaróg. Piekło Kuźni.

Prawdziwy ananas! Soczysty, słodki a zarazem słony... Jedno jest pewne - ten sos Cię zaskoczy...

W dwóch wariantach mocy - na paprykach habanero (red, orange, chocolate) lub o mocy naszego tajemnego mixu Caroliny Reaper, Trinidad Moruga Scorpion i Bhut Jolokia....